Видови вентили за проверка: кој е вистинскиот за вас?

Проверете ги вентилите, познати и како неповратни вентили (NRV), се суштински дел од секој индустриски или станбен водоводен систем.Тие се користат за да се спречи повратен тек, да се обезбеди правилно функционирање на системот и да се спречи оштетување.

Проверените вентили работат прилично едноставно.Притисокот создаден од течноста што тече низ системот за цевки го отвора вентилот, а секој обратен проток го затвора вентилот.Овозможува течноста целосно да тече непречено во една насока и автоматски се исклучува кога притисокот се намалува.Иако ова е едноставно, постојат различни типови на обратни вентили со различни операции и апликации.Како да знаете кој тип на обратен вентил да го користите во вашата работа или проект?За да ви помогнеме да го направите вистинскиот избор, еве неколку детали за најчестите типови на вентили.

Замавнете го обратниот вентил
Белиот PVC Swing CheckSwing Check Valve користи диск во внатрешноста на вентилот за да дозволи или да го запре протокот во системот за цевки.Кога течноста тече во правилна насока, притисокот го принудува дискот да се отвори и да го задржи отворен.Како што се намалува притисокот, дискот на вентилот се затвора, спречувајќи обратен проток на течноста.Повратните вентили за нишање се достапни во различни типови материјали, вклучувајќи PVC, CPVC, проѕирни и индустриски.

Постојат два типа на замавнувачки вентили на кои треба да се фокусираме:

• Горна шарка – Во овој проверувачки вентил за нишање, дискот е прикачен на внатрешниот врв на вентилот со шарка што му овозможува на дискот да се отвора и затвора.

• Swashplate – Овој повратен вентил за нишање е дизајниран на начин што му овозможува на вентилот целосно да се отвори и брзо да се затвора при помал притисок на проток.Тоа го прави со помош на диск во облик на купола со пружина за да му овозможи на вентилот да се затвори побрзо од вентилот со горната шарка.Дополнително, дискот во овој обратен вентил плови, така што течноста тече на врвот и на дното на површината на дискот.
Овие типови на вентили најчесто се користат за спречување на поплави во канализациските системи и апликациите за заштита од пожари.Тие се користат во системи кои преместуваат течности, гасови и други видови медиуми.

Подигнетеобратен вентил
Повратните вентили за подигнување се најслични на глобус вентилите.Тие користат клипови или топки наместо дискови што ги користат ротирачките вентили.Проверете ги вентилите за подигнување се поефикасни во спречувањето на истекување од вентилите за нишање.Ајде да ги погледнеме овие два вентили за кревање:

• Клип – Овој тип на обратен вентил е познат и како проверен вентил.Го контролира протокот на течност во цевководните системи преку линеарното движење на клипот во комората на вентилот.Понекогаш клипот има прицврстена пружина, што му помага да остане во затворена положба кога не е во употреба.

Прочистен ПВЦ топчест вентил за проверка • Топчест вентил – Топчестиот вентил работи едноставно со помош на гравитацијата.Кога има доволно притисок во течноста, топката се крева нагоре, а кога притисокот се намалува, топката се тркала надолу и го затвора отворот.Топчестите вентили се достапни во различни типови материјали и стилски типови: ПВЦ: проѕирен и сив, CPVC: вистински спој и компактен.

Подигнетеобратни вентилисе користат во многу апликации во многу индустрии.Ќе ги најдете во станбени и индустриски поставки.Тие се користат во индустријата за храна и пијалоци, индустријата за нафта и гас и морската индустрија, за да именуваме неколку.

Проверете го вентилот за пеперутка
Проверениот вентил за пеперутка е единствен по тоа што неговиот диск всушност се преклопува на средина за да дозволи течноста да тече.Кога протокот е обратен, двете половини повторно се отвораат за да го запечатат затворениот вентил.Овој обратен вентил, познат и како проверен вентил со двојна плоча или обратен вентил за преклопен диск, е погоден за системи со течност со низок притисок, како и за системи за цевки за гас.

Глобус обратен вентил
Повратните вентили за исклучување ви овозможуваат да започнете и да го запрете протокот во системот за цевки.Тие се разликуваат по тоа што ви дозволуваат да го регулирате сообраќајот.Проверениот вентил за глобус е во основа обратен вентил со контрола за прескокнување што го запира протокот без оглед на насоката на протокот или притисокот.Кога притисокот е премногу низок, обратниот вентил автоматски се затвора за да се спречи повратен проток.Овој тип на обратен вентил може да работи со помош на надворешна контрола наместо со контрола за прескокнување, што значи дека можете да го поставите вентилот во затворена положба без оглед на протокот.

Глобусните вентили најчесто се користат во системи за котли, електрани, производство на нафта и безбедносни апликации под висок притисок.

Конечни размислувања за проверка на вентилите
Кога станува збор за спречување на повратниот тек, нема друга опција освен обратен вентил.Сега кога знаете малку за различните типови на обратни вентили, треба да можете да одлучите кој е најдобар за вашата апликација.


Време на објавување: Јуни-17-2022 година

Апликација

Подземен цевковод

Подземен цевковод

Систем за наводнување

Систем за наводнување

Систем за водоснабдување

Систем за водоснабдување

Залихи на опрема

Залихи на опрема